Zomertijd: Hoe werkt dat dan?

Ons interne ritme loopt net iets achter bij het dagritme van 24 uur. Dat is niet erg, want de hoofdklok wordt steeds gelijkgezet door prikkels van buitenaf, waaronder daglicht. Daglicht in de ochtend zorgt ervoor dat er allerlei signalen naar de hersenen worden gestuurd waar verschillende processen op gang komen. We moeten een uur eerder op dan de dag ervoor. Volgens uw interne klok is het dan nog te vroeg om op te staan. Dat wordt bevestigd doordat het buiten nog donker is. We noemen dit ook wel ‘sociale jetlag’. Zo zijn we in staat om onze hoofdklok in de pas te laten lopen met de natuurlijke afwisseling van licht en donker en kunnen we op tijd in slaap vallen en wakker worden.

Bij de zomertijd heeft ook de hoofdklok moeite zich aan te passen omdat die door daglicht niet wordt gecorrigeerd. Sommige mensen kunnen er wel vier weken last van hebben. Vooral late types, de ‘avondmensen’, passen zich moeilijk aan. Zij slapen in ieder geval wekenlang te weinig door het verzetten van de klok, mogelijk zelfs de hele zomer.

Hoe erg is dat, slaaptekort?

Of u er nu veel of weinig last van hebt, voor iedereen geldt dat de storingen die ontstaan in de synchronisatie van het interne ritme langdurig allerlei hormonen en lichaamsprocessen ontregelen én onze slaap verstoren. Daardoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals overgewicht en suikerziekte, darm- en maagklachten en hart- en vaatziekten.

Zomertijd: zo pak je het aan?

  • Pak ‘s ochtends zoveel mogelijk licht mee en ga ook overdag regelmatig naar buiten
  • Zorg ‘s avonds voor minder lichtblootstelling
  • Ga op tijd naar bed. Veel problemen ontstaan doordat we ‘s avonds te laat opblijven en vervolgens vroeger dan gewoonlijk op moeten vanwege de zomertijd

Heeft u nog tips om de zomertijd aan te pakken, laat het ons weten?