Waarom slapen zo belangrijk is voor uw gezondheid

Het was vorige week vrijdag World Sleep Day. Een dag waarop we wereldwijd vierden hóe fijn het is om een goede nachtrust te hebben, maar ook stilstonden bij hoe belangrijk het is om lekker te slapen. Om déze vijf gezondheidsredenen zou u elke nacht voldoende uren in dromenland door moeten brengen.

1. Verlaagde kans op hartproblemen en beroertes

Als u voldoende slaapt, heeft u een lagere kans op hartproblemen en beroertes dan wanneer u niet voldoende nachtrust krijgt. Natuurlijk zijn er nog veel andere factoren die jouw kans op deze aandoeningen beïnvloeden, maar tussen de zeven en acht uur per nacht slapen is zeker goed voor uw hart en hersenen. Recent onderzoek toont aan dat een slecht slaapritme de kans op hart- en vaatziekten zelfs verdubbelt, vooral bij mensen van 45 jaar en ouder. Voor de gezondheid van uw hart is het dus belangrijk voldoende te slapen.

2. Slapen versterkt uw immuunsysteem

Een goede nachtrust heeft invloed op u hele lichaam, en helpt ook uw immuunsysteem een handje. Onderzoekers ontdekten dat zelfs een week slecht slapen al invloed kan hebben op hoe snel u ziek wordt. Mensen die vaak minder dan zeven uur per nacht slapen, blijken zelfs maar liefst drie keer meer kans te hebben op een verkoudheid dan mensen die acht uur per nacht slapen. Zeker in de winter is het dus belangrijk voor uw gezondheid om voldoende te slapen.

3. Minder kans op overgewicht

Nog een opvallende ontdekking: mensen die niet voldoende uren slapen, wegen vaak meer dan mensen die wél elke dag een goede nachtrust hebben. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen die niet voldoende slapen 89 procent meer kans hebben om te zwaar te zijn, en ook volwassenen hebben 55 procent meer kans om obesitas te krijgen. Hier zijn verschillende redenen voor, die waarschijnlijk vooral te maken hebben met de verstoorde hormoonhuishouding wanneer u niet genoeg slaap krijgt. Daarnaast zouden mensen die voldoende slapen minder zin hebben in zoete dingen en minder calorieën eten. Dus ook als u wilt afvallen, is het belangrijk om voldoende uren te slapen.

4. Betere concentratie en productiviteit

Als u slaapt, kunnen uw hersenen even uitrusten. Die rust hebben ze hard nodig na een drukke (werk)dag, omdat ze echt even moeten opladen voor de volgende dag. Want wist u al dat als u voldoende slaapt, u zich beter kunt concentreren en een stuk productiever bent? Een slaaptekort blijkt net zo veel invloed te kunnen hebben op deze factoren als een paar glazen alcohol, zeggen onderzoekers. Dus niet alleen voor uw fysieke gezondheid is slapen belangrijk, ook mentaal heeft u het echt nodig.

5. Minder kans op depressie en somberheid

Word u bloedchagrijnig wakker als u een slechte nachtrust gehad hebt? Dan verbaast het u vast niet dat slecht slapen ook veel invloed heeft op uw emoties. Slechte slapers hebben een verhoogde kans op somberheid en depressie. Dat heeft verschillende oorzaken, waaronder een verstoorde hoeveelheid stofjes in uw brein. U maakt als u niet goed slaapt minder serotonine – een gelukshormoon – aan, waardoor u zich dus steeds slechter gaat voelen.

Voor meer informatie over dekbedden en hoofdkussens voor goede nachtrust, vraag het onze specialisten.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Dutch Deluxe Design

Klantenservice

Maandag – Vrijdag 09:00 – 17:00 uur

Nederland • +31 (0)26 – 78 56 429
Internationaal • +31 (0)26 – 78 56 429

E-mail • klantenservice@dusk-dawn.nl
Webcare • @dutchdeluxedesign

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Dusk till Dawn nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.