Slaapt u slecht of heeft u écht een slaapprobleem?

Woelen, piekeren, wakker liggen. Iedereen heeft er weleens last van. Maar soms leiden slapeloze nachten tot een chronisch slaaptekort. Dan moet er echt iets gebeuren. Zo herkent u dat u aan de slag moet. In dit blogbericht zetten wij de belangrijkste aanleidingen voor een slechte nachtrust op een rijtje. Doe u uw voordeel er mee!

Slaapprobleem?

We kennen allemaal periodes waarin slapen lastiger gaat. Tegen een deadline aanwerken (en bang zijn die niet te halen) of relatieperikelen kunnen zorgen voor heel wat doorwaakte nachten. Maar wanneer zo’n spannende periode voorbij is en het daarna weer lukt om te slapen als een baby, is er niet zoveel aan de hand. Over een echt slaapprobleem hebben we het als iemand meer dan drie keer per week slecht slaapt/niet in slaap komt en dat ten minste drie maanden lang. Overdag rondlopen als een zombie, concentratieproblemen, moeite met opstaan en constant rondlopen met een geprikkeld gevoel zijn meestal onlosmakelijk verbonden aan chronische slapeloosheid.

Slecht slapen is écht slecht

Te weinig slapen is funest voor onze gezondheid. Het verhoogt de kans op obesitas, diabetes type 2 en een verhoogde bloeddruk. Allemaal dingen waar we niet op zitten te wachten. Notoir slechte slapers hebben vaak helemaal niet door hoeveel invloed ze zelf hebben op hun nachtrust. Beter leren slapen kán, zegt Slaap Performance Coach Floris Wouterson in zijn boek Superslapen. Het gaat meestal om bepaalde gewoontes afleren en vervangen. Check dit rijtje maar eens:

1. Piekeren en klagen

Wie eindeloos nadenkt en praat over dingen die anders gaan dan had gemoeten, helpt zichzelf niet aan een goede nachtrust. Het is belangrijk om te beseffen en te accepteren dat er dingen buiten en binnen onze invloedssfeer liggen.

2. Geen structuur in naar bed gaan, opstaan en te weinig daglicht

Slechte slapers kunnen er een handje van hebben om te laat te gaan slapen, vaak uit te slapen, overdag dutjes te doen en halve dagen de gordijnen dicht te houden. Houd een strak ritme aan, ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Laat genoeg daglicht naar binnen vallen, ga naar buiten en laat ’s avonds steeds minder licht schijnen. Vermijd vlak voor het slapengaan ook gebruik van schermen. Blauw licht houdt ons wakker. Slaap in een donkere kamer.

3. Te veel vet en zoet eten, koffie en wijn

Een teveel aan koolhydraten en suikers zorgt ervoor dat de spijsvertering niet optimaal werkt en door een te hoge concentratie cortisol wordt de slaap verstoord. Ook alcohol en koffie zitten een natuurlijk slaapritme in de weg. Let dus goed op wat u eet en drinkt.

4. Zittend werken, liggend series kijken

Iedereen weet dat bewegen belangrijk is, maar toch doen we het nog steeds te weinig. Want ach, zo dik is die buik toch niet? Bewegen is niet alleen goed om slank en fit te blijven maar ook essentieel voor onze nachtrust. Neem de trap, haal koffie voor de afdeling, maak een wandelingetje naar de bakker. Het is beter om dagelijks 10.000 stappen te zetten dan twee keer per week een uur te trainen in de sportschool.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Dutch Deluxe Design

Klantenservice

Maandag – Vrijdag 09:00 – 17:00 uur

Nederland • +31 (0)26 – 78 56 429
Internationaal • +31 (0)26 – 78 56 429

E-mail • klantenservice@dusk-dawn.nl
Webcare • @dutchdeluxedesign

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Dusk till Dawn nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.