Naast een goed bed en een goed matras is uw slaaphouding erg belangrijk. Maar wat is de beste slaaphouding? Sommige mensen kunnen overal slapen en staan zelfs als het moet. Maar wat vertelt uw favoriete slaaphouding over u? Lees het hieronder.
Slapen op uw rug
Er wordt beweerd dat rugslapers heel gestructureerd en georganiseerd zijn. Slapen op uw rug is goed voor uw lichaam en het voorkomt vaak klachten in de nek en rug. U ligt namelijk in een natuurlijke houding en daardoor worden uw ruggenwervels niet heel erg belast. Het is wel belangrijk dat u met uw hoofd op een kussen ligt. Uw hoofd blijft dan namelijk boven uw maag en dat zorgt ervoor dat u geen maagklachten krijgt. Klein nadeel van deze positie: u gaat er eerder van snurken. Wanneer u op uw rug slaapt, met uw armen omhoog, kan er druk komen op de zenuwen van de schouders. Dat kan pijnlijke gevolgen hebben.
Op uw buik slapen
Men zegt dat op uw buik slapen staat voor gek, op avontuur, openminded en sociaal, met een klein stukje onzekerheid binnenin. Eigenlijk is deze slaaphouding nergens goed voor, behalve dat het de werking van de darmen kan bevorderen. Op uw buik slapen zorgt ervoor dat u vaak naar links of rechts moet bewegen om te kunnen ademhalen. In deze positie liggen uw nek en rug in een onnatuurlijke houding en dat kan zorgen voor klachten. De natuurlijke welving van uw ruggengraat wordt in deze houding ook niet ondersteund en kan op de lange duur rugproblemen ontstaan of verergeren. Bovendien heeft u bij deze houding ook kans dat armen of benen gaan slapen.
Slapen in foetushouding
U heeft negen maanden lang in de foetushouding gelegen, dus het is niet zo gek dat u nog graag op deze manier ligt. De foetushouding is niet de meest optimale slaaphouding. Slapen in de foetushouding zorgt voor veel druk op uw lichaam en dat is niet iets positiefs. Onder andere op uw rug en nek komt veel spanning wat een diepere ademhaling kan belemmeren. Benauwdheid is vaak een gevolg van deze slaaphouding en dat verstoort uw slaapritme.
Op uw zij slapen
Over zijslapers wordt beweerd dat ze meegaand en relaxt zijn en dat ze erg houden van mensen om zich heen. Deze positie zorgt er in ieder geval voor dat u niet zo hard snurkt. De slaapapneu vermindert! Daarnaast ondersteunt deze slaaphouding het beste de natuurlijke welving en verlicht dit rugklachten en nekpijn. Maar let op dames: door de zwaartekracht kan deze slaaphouding (door de zwaartekracht) de borsten doen uitzakken, meer rimpels en vouwen in de huid veroorzaken. Helaas is deze houding voor rimpels dus iets minder vriendelijk. Ook uw gezicht is niet veilig en dat komt omdat er constante druk is.
Op uw zij met armen vooruit
Voor alle zijslapers geldt: slapen op uw zij kan pijn veroorzaken in de schouders en armen, door het afsnijden van de bloedtoevoer en geeft druk op de zenuwen. Dit is minder het geval als u met de armen voor uw uit slaapt. Slaapt u graag op de rechterzijde? Dit kan brandend maagzuur verergeren. Slapen op de linkerkant brengt meer druk op de long, lever en maag. Voor zwangere vrouwen schijnt op de linkerzijde slapen de circulatie naar de foetus te bevorderen.
Ondersteuning tijdens uw slaap
In welke positie u ook slaapt, u slaapt beter met de ondersteuning van een kussen. Rugslapers kunnen bijvoorbeeld een klein kussen onder de knieën leggen, zodat de ruggengraat minder gespannen staat. Zijslapers kunnen een kussen tussen de knieën leggen om de gewrichten te ontlasten. Voor buikslapers is het aan te raden om een zo dun mogelijk hoofdkussen te gebruiken.
Meer informatie
Wilt u meer weten over uw slaaphouding? Of wilt u meer informatie over onze kussens en matrassen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs staan altijd voor u klaar!
No comments yet.