De waarheid achter snoozen

U herkent het wel. U gaat s ’avonds op tijd naar bed om de volgende ochtend op tijd en uitgerust wakker te worden. Echter, wanneer s ’ochtends die dekselse wekker gaat….denkt u toch nog even van; ik blijf nog even tien minuutjes liggen onder mijn deluxe Duks till Dawn dekbed. Tien minuten later denkt u weer het zelfde. Voordat u er erg in hebt, bent u aan het snoozen. En raad eens. Snoozen schijnt verslavend en ongezond te zijn!

Heel veel mensen snoozen. Het is dus helemaal niet gek als u het ook doet. Desalniettemin is het doel van deze blog u laten inzien wat voor nadelige snoozen met zich maar kan brengen.

Als we in slaap vallen maakt ons lichaam serotonine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat uw lichaam kalmeert en een ‘’geluksgevoel’’ krijgt. Elke keer weer bij het indutten krijgt u dit gevoel. Dit is dan ook exact de reden dat we het liefst blijven liggen, als de wekker in de ochtend gaat.

Echter, dit is funest voor uw lichaam! Het snoozen kan je REM (Rapid Eye Movement)-slaap versturen. Dit is de fase van je slaap waarin je droomt. Als deze doorbroken wordt, doordat de wekker vroeg afgaat zodat u nog even kan snoozen, heeft u minder tijd om doormiddel van dromen gebeurtenissen te verwerken. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat u overdag minder goed functioneert. U kunt last van vermoeidheden en concentratieproblemen.

Snoozen maakt u vermoeider

Het idee achter snoozen is duidelijk. Nog even in bed blijven liggen om toch zo wat fitter uit bed te stappen. Echter, wie snoozet is uiteindelijk moeier dan iemand die gelijk uit zijn of haar bed stapt. Als u bijvoorbeeld 30 minuten eerder uit bed stapt, betekend dat u 30 minuten aan één stuk door inlevert voor een paar keer acht minuten. Deze korte dutjes achter elkaar worden gefragmenteerde slaap genoemd. In die luttele minuten bereikt u nooit die diepe slaap die ervoor zorgt dat u echt uitgeslapen wakker wordt.

Het beste is uiteindelijk om helemaal geen wekker te gebruiken. We slapen namelijk een cyclussen van 90 á 100 minuten. Aan het einde van zo’n cyclus, wanneer u genoeg geslapen heeft, wordt uw vanzelf wakker. Uw lichaamstempratuur stijgt net als het stresshormoon. Uw lichaam krijgt vanuit zichzelf een sein om wakker te worden.

Veel mensen zullen zich uiteindelijk verslapen als ze geen wekker zetten. Vandaar dat in deze blog ook niet geadviseerd wordt om geen wekker te zetten. Wel om gelijk op te staan als de wekker af gaat.

In de volgende blog wordt de aandacht verlegt naar de beste manieren om van het snoozen af te komen. Hiervoor zijn namelijk een aantal tips.

 

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Dutch Deluxe Design

Klantenservice

Maandag – Vrijdag 09:00 – 17:00 uur

Nederland • +31 (0)26 – 78 56 429
Internationaal • +31 (0)26 – 78 56 429

E-mail • klantenservice@dusk-dawn.nl
Webcare • @dutchdeluxedesign

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Dusk till Dawn nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.