De klok verzetten: zo slaapt u beter tijdens de verandering van zomer – of wintertijd

Waar de één dol is op de extra lange zomeravonden, wisselt de ander ze graag in voor een wat extra slaap. Hoe dan ook: Twee maal per jaar verzetten we de klok, en dat heeft een negatief effect op ons slaapritme. In dit artikel behandelen we de effecten van de overgang van zomer – of wintertijd en geven we enkele tips om beter te slapen bij het verzetten van de klok.

 

Het effect op gezondheid

Volgens dr. Jori Ruuskanen, hoofdonderzoeker van een experiment in Finland naar de overgang van zomer – of wintertijd, kan het onze slaap ernstig verstoren.”Zelfs een aanpassing van een uur kan onze biologische klok behoorlijk in de war brengen”

Volgens het onderzoek hebben de meeste mensen de maandag na de aanpassing een tekort van 40 minuten slaap. Dit tekort komt bovenop een tekort dat de meesten al hebben. “Net daarom is het effect aanzienlijk”

 

Tips voor een beter nachtrust tijdens de overgang van zomer- of wintertijd 

Zorg dat u een paar dagen voor de overgang zomer- of wintertijd begint met het aanpassen van uw bedtijd. Wanneer u de vier nachten voorafgaand het ingaan van de zomer of wintertijd, elke avond een kwartiertje eerder of later naar bed gaat, dan heeft u weinig last van de verandering.

Het is ook een goed idee om zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Begin uw ochtend in de buitenlucht met een stukje hardlopen of wandelen. Voldoende sporten zorgt namelijk voor een betere nachtrust. Daarnaast helpt zonlicht in de winter tegen een winterdepressie.

 

Gaat de klok vooruit of achteruit?

Als u moeite heeft om te onthouden wanneer de klok vooruit gaat en wanneer achteruit hebben we een handig hulpmiddel voor u: Fall/herfst: de klok valt achteruit. Spring/voorjaar: de klok springt vooruit.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Dutch Deluxe Design

Klantenservice

Maandag – Vrijdag 09:00 – 17:00 uur

Nederland • +31 (0)26 – 78 56 429
Internationaal • +31 (0)26 – 78 56 429

E-mail • klantenservice@dusk-dawn.nl
Webcare • @dutchdeluxedesign

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Dusk till Dawn nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.