Beter slapen doet u door rood licht

Geen alcohol, geen koffie, geen suiker, geen dutjes en geen beeldschermen voor het slapengaan. Wat dan wel? Uw biologische klok volgen en rood licht, zo blijkt uit een recent onderzoek. Wie laat gaat slapen, uitslaapt, de gordijnen een deel van de dag niet opendoet en vooral veel binnen zit, loopt risico om een slechte slaper te worden. “Hoe u slaapt, houdt rechtstreeks verband met uw biologische klok,” zegt onderzoeker Kars-Michiel Lenssen. “Het is belangrijk dat er een goed contrast is tussen licht en donker.” Dit betekent dus dat het goed is om de natuur te volgen en overdag zoveel mogelijk in dat licht te zijn en ’s avonds, als het buiten donker wordt, de hoeveelheden licht langzaam af te bouwen.

Te veel en te weinig licht

Omdat de meeste mensen tegenwoordig op kantoor werken, weinig daglicht zien en sommigen graag ’s avonds nog tot laat met het licht aan series kijken, kan onze biologische klok in de war raken. Het gevolg? Moeilijk in slaap komen, moeilijk uit bed komen en vaak moe zijn. Omdat de slaapkamer, van oorsprong de rustigste kamer van het huis, ook nog eens gekaapt werd door tv’s, laptops, tablets en smartphones, is het er allemaal niet makkelijker op geworden. Het RIVM laat in een recent onderzoek zien dat veel schermgebruik de slaap kan verstoren, met name in het uur voor het slapengaan. Dit zou te maken kunnen hebben met het blauwe licht dat van schermen afkomstig is, hoewel dit niet onomstotelijk vaststaat. Wát we doen met onze schermen (druk appen of gamen) en hoeveel licht er verder in de kamer is, speelt volgens deskundigen ook een grote rol. Uit een vervolgonderzoek moet blijken of de blauwfilters die telefoons en tablets (soms) hebben inderdaad de negatieve effecten op slaap kunnen verminderen.

Sneller in slaap met rood licht

Rood licht zou daarentegen weleens de oplossing kunnen zijn voor slechte slapers. Dit komt naar voren uit het onderzoek van promovendus Wisse van der Meijden van het Nederlands Herseninstituut. Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen. Hij constateerde dat zijn proefpersonen bij rood licht meer moeite moesten doen om wakker te blijven dan bij blauw licht en dat het lastiger voor hen werd om zich erna goed te kunnen concentreren. Uit een slaaptest, die daarna werd uitgevoerd, kwam naar voren dat mensen die aan rood licht blootgesteld waren, beduidend sneller in slaap vielen dan mensen die in het donker hadden gezeten. Aanvullend onderzoek is nodig om te zeggen of deze kennis mensen met een slaapprobleem verder kan helpen, maar het is de moeite waard om het te proberen.

Met warm licht de dag afbouwen

Of er een rode ‘slaaplamp’ ontwikkeld zal worden, betwijfelt Lenssen, die als principal researcher bij Signify werkt. “Wij hebben een lichtsysteem ontwikkeld waarmee u op elk gewenst moment het licht kan afstellen op waar uw behoefte aan hebt: koel licht voor extra energie en warmer licht voor wanneer u wil ontspannen en de dag wil afbouwen. Ik denk dat mensen het niet zo praktisch vinden om in rood licht te gaan zitten, maar wie weet; de toekomst zal het uitwijzen.”

Bron: Zilveren Kruis/ Achmea (2019)

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Dutch Deluxe Design

Klantenservice

Maandag – Vrijdag 09:00 – 17:00 uur

Nederland • +31 (0)26 – 78 56 429
Internationaal • +31 (0)26 – 78 56 429

E-mail • klantenservice@dusk-dawn.nl
Webcare • @dutchdeluxedesign

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Dusk till Dawn nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.